Öncelikle Ubuntu Server 12.04 LTS dosyasını indirip http://www.ubuntu.com/download/server , server olacak bilgisayarımıza CD/DVD/Flash Disk’imizi bağlayarak kuruluma başlıyoruz. Sonra kurulum sırasında ilgili bilgileri sırasıyla dolduruyoruz:
Hostname: webserverubuntu
Full Name: Emre Talu
Username: emre
Password: 12345
- No encrypt home folderGuided – use entire disk
Partitions info windows – Yes
HTTP proxy: empty
Configuration tasksel – install security updates automatically
Software Selection: OpenSSH, LAMP, Mail server
mysql pass: 12345
Postfix Configuration: No configuration
Install GRUB boot loader to the master boot record: Yes
Finish installation – Continue
Böylelikle Ubuntu Server işletim sistemi kurulumumuz bitmiş oluyor. Şimdi sıra geldi gerekli uygulamaları kurmaya. İlk olarak bilgisayarımızın modemden aldığı ip adresini öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki kodu terminal ekranında yazıyoruz:
ifconfig
bu çıkan sonuçlarda eth0 altında bulunan inet addr kısmındaki sayılar (bende 192.168.1.41 mesela) bize server’a bağlantı kuracak ip adresimizi veriyor.
Bu aldığımız ip adresi ile SSH bağlantısı yapmayı deneyerek, server’ımıza bağlantı yapılıp yapılamadığını kontrol etmek, daha ileri gitmeden önce yapılacak güzel bir test olurdu.
Sonrasında cPanel gibi ama ücretsiz olan bir yönetim paneli kurmaya gelecek sıra. Bunun için de Webmin uygulamasını kullanacağız. Yine terminal ekranına şu kodu yazarak webmin kurulum dosyasını server’ımıza indiriyoruz ve sonra kurulumunu yapıyoruz:
wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.620_all.deb sudo dpkg --install webmin_1.620_all.deb
Eğer bu kurulum sırasında bazı paketler için hata mesajı verirse üzülmeyin, o sorunu şu aşağıdaki kodu çalıştırarak aşacak ve webmin kurulumunu -f install komutu ile düzgün bir şekilde tamamlayacağız:
sudo apt-get install perl libnet-ssleay-perl openssl libauthen-pam-perl libpam-runtime libio-pty-perl apt-show-versions python sudo apt-get -f install
Webmin kurulumumuz burada bitmiş oluyor. Şimdi bu yaptıklarımızı da bir test edelim. İnternet bağlatısı olan bir bilgisayarda web tarayıcısında adres çubuğuna şunu yazın ve bakın bakalım webmin açılacak mı:
https://192.168.1.41:10000
Evet, şu ana kadar eğer hiçbir sorunla karşılaşmamışsak, sıra kurduğumuz bu sisteme bir de phpmyadmin paneli eklemeye gelmiş demektir:
sudo apt-get install phpmyadmin
- apache2
dbconfig-common – Yes
password: 12345
app-pass: 12345
Bu kurulumumuz da bittiğine göre bunu da bir test etmemiz gerekli:
192.168.1.41/phpmyadmin
Ve her şey tamamlanmış oldu. Sırada en son olarak FTP Server‘ı aktif etmek kaldı. Bunun için webmin sayfamızı açıyoruz ve sol taraftaki menüden Un-used Modules sekmesini seçiyor, ProFTPD Server linkine tıklayıp, açılan sayfada kurulumu yapmak için Click Here butonuna tıklıyoruz. Hepsi bu kadar.
Ubuntu Server’ınızı güle güle kullanın.
Ek olarak bazı klasör izinleri vermemiz gerekiyor:
sudo chgrp -R www-data /var/www sudo usermod -a -G www-data user1 (add each user to developer group) sudo chgrp -R www-data /var/www/site.com/ sudo chmod -R 2774 /var/www/site.com/ sudo mkdir /var/www/site.com/uploads sudo chgrp -R www-data /var/www/site.com/uploads